Tillbaka

Alfapet som smycke!

Elin Boklund – Formgivaren som bygger smycken av ord På gränsen till Stockholms innerstad bor formgivaren Elin Boklund, aktuell med sin nya smyckeskollektion som utgår från spelbrickorna i det klassiska sällskapsspelet Alfapet. Vi tog kontakt med Elin för att få höra historien bakom.


Berätta lite om dig själv

Jag är 38 år, bor naturskönt vid Vintervikens stilla vatten, är lugn som person och tycker om att träffa mina vänner, gärna över en fika eller lite mat. Förutom formgivning intresseras jag av det vi omger oss med i vardagen, det som skapar sinnlighet och glädje.


Vilken bakgrund har du som designer?

Likt många andra, började jag med olika konstskolor. Efter skoltiden blev jag lärling hos en guld och silversmed, för att sedan fortsätta i egen regi. Under de första åren formgav jag mest smycken i ädla material. Efter några år började jag arbeta med olika former av inredning, något jag fortsatt med. Men eftersom jag alltid haft en tjusning för kombinationen av teknisk funktion och estetik, så drogs jag tillbaka in i smyckessfären efter tio års frånvaro. Denna gång med nya erfarenheter och nya arbetssätt, att arbeta med smycken i projektform.

Hur kom det sig att du valde att göra smycken med Alfapet-brickor?
Hela det här projektet är som kantat av magi. Under våren funderade jag över hur jag skulle få in mer lek i mitt arbete. Plötsligt blev jag kontaktad av en god vän som jag inte hört av på flera år, som undrade om jag var intresserad av att göra smycken av Alfapet-brickor. Svaret lät sig inte dröja, jag kände direkt att “det här vill jag göra”.

Vilka var de största utmaningarna i arbetet med dessa smycken?
Den största utmaningen har varit en knapp tidsram i kombination med en liten budget, något som övervunnits med hjälp från de mest oväntade håll.

Vad har du för relation till spelet?
Jag gillar det här att man bygger ord och hur det rent grafiskt ter sig med olika bokstavskombinationer. När jag själv spelar Alfapet så klurar jag alltid lite för länge innan jag lägger ut mina brickor, fast roligt är det.

Var kan intresserade köpa dina smycken?
Från och med den 31 oktober kommer de finnas på DesignTorget över hela landet, eller genom beställning direkt från mig. Sedan får vi se. Gå gärna in på facebook.com/Alfapetsmycken för vidare information.