Alla spelar alga

Egentligen började allt för 5 000 år sedan i civilisationens vagga Mesopotamien. Men Algas berättelse får sitt första kapitel i Stockholm 1917.

Seklet är ungt och året är 1917. Det är revolution i Ryssland. Vi är mitt i första världskriget och Finland blir självständigt. En svår tid, även i Sverige. Mitt i denna dramatiska period föds det lilla företaget Alga. 

Det var Svenska pressbyrån som grundade Alga, till en början producerade vi vykort och kontorsmateriel. Först 1938 kom Algas första sällskapsspel Monopol. Sedan dess har vi fått människor att umgås runt bord i hela vårt avlånga land. Men varifrån kommer egentligen namnet Alga? En kärleksfull bokstavslek sägs ligga bakom det hela. Och det är faktiskt sant. Svenska pressbyråns dåvarande två direktörer skapade namnet till sina fruars ära: Anna Lundquist och Anna Gadh. Initialerna AL och AG blev efter några koppar kaffe Alga. Man kan säga att leken har varit närvarande från första början. 

Med åren kom Alga att bli den klassiska spelleverantören i Sverige och de nordiska länderna. Och det är vi än idag. Årligen lanseras ett femtontal spelnyheter i vårt spelsortiment. Ett kontinuerligt samarbete med erfarna spelagenter runt om i världen säkrar ett högt flöde av aktuella titlar. Alga samarbetar också direkt med andra spelföretag, främst i England och USA. Vi köper in spellicenser och vi utvecklar våra egna idéer.

Sällskapsspel är något som ständigt utvecklas, men trots det tycks vissa aldrig gå ur tiden. Efter framgången med Monopol 1938 kom Tjuv och polis 1943. Och eftersom Alga inte längre äger licensen för Monopol i Sverige räknas Tjuv och polis som vårt äldsta sällskapsspel. Med snart 70 år på nacken är det fortfarande en storsäljare. På 1950-talet föddes succén Alfapet samt klassiker som Den försvunna diamanten och Finans. 

Under 1940-talet var Alga också en av pionjärerna på den svenska serietidningsmarknaden. Det blev hela 56 nummer av Veckans serier i början av 1940-talet, och på slutet av samma decennium även 11 nummer av Algas serietidning, även kallad Algas seriebok. Men det är ändå sällskapsspelen som står i centrum. Totalt har Alga lanserat cirka 700 speltitlar under årens lopp. Det kanske låter mycket, men utspritt över tiden får det en annan betydelse. Det är inte mängden som är viktig utan kvaliteten. Kanske är det därför vi har fått så många fina priser och utmärkelser. Bland dessa flertalet nomineringar men också vinster i Årets spel. Tiderna förändras men sällskapsspel har varit ett viktigt inslag i människors liv i över 5000 år. Stolta över vår historia strävar vi efter att anpassa Alga efter den tid och det samhälle vi lever i just nu. 

Sedan 1983 ingår Alga i BRIO-koncernen och tack vare ett brett nätverk och samarbeten över hela världen är vi fortfarande ledande inom utveckling av sällskapsspel. Vi tänker fortsätta att glädja och engagera personer och spelartyper i alla åldrar.